sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Mos Craciun ... file de poveste

 Povestea lui Mos Craciun


Mos Craciun este legendarul personaj care aduce cadouri copiilor pe 24 decembrie. Traieste in Laponia, intr-un tinut cu zapada permanenta. Este casatorit si in timpul anului citeste scrisorile copiilor din lumea intreaga. Celor buni le ofera dulciuri si jucarii, iar celor obraznici cate o nuia. Ii are ca ajutoare pe spiridusi si pe reni.
Insa si povestea lui Mos Craciun este mult mai complicata decat pare, iar originile sale sunt incerte. Nu intotdeauna mosul arata ca in prezent. Acum 140 de ani, Mos Craciun aparea in nenumarate ipostaze: pitic, violinist si preot. Ca multe alte traditii, Mos Craciun este un produs al mai multor influente populare. Povestea lui Mos Craciun se intinde pana in secolele de dinainte de Cristos, cand lumea era guvernata de zei. Figuri mitologice precum Odin, Thor si Saturn poarta semnele distinctive ale lui Mos Craciun.

Sfantul Nicolae, adevaratul Mos Craciun
Cea mai influenta figura care sta la baza povestii lui Mos Craciun este Sfantul Nicolae. Acesta a fost o persoana reala si a trait in Asia Mica, Turcia de azi. Era cunoscut pentru bunatatea si generozitatea sa. Cea mai cunoscuta poveste despre Sfantul Nicolae este cea a fetelor sarace care nu aveau zestre pentru casatorie. Mai multe despre Sfantul Nicolae gasesti aici si aici.
Pentru Biserica Catolica, un sfant este acea persoana care a dus o viata atat de sfanta, incat si dupa moarte este capabil sa ofere ajutor celor aflati pe pamant. Sfantul Nicolae este unul dintre cele mai iubite personaje biblice, al treilea dupa Isus si Fecioara Maria.

Istoria moderna a lui Mos Craciun
Versiunea americana a lui Mos Craciun este bazata pe povestea daneza a lui Sinter Klaas (Sfantul Nicolae). Aceasta poveste a fost adusa in New York la inceputul secolului XVII. In 1773 numele lui Mos Craciun aparea in presa ca “St. A. Claus”. Cel care a raspandit povestea lui Sinter Klaas a fost scriitorul Washington Irving care l-a descris pe Mos Craciun si traditia sa de a veni cu cadouri in fiecare an in ajunul zilei de 6 decembrie.
In 1823 insa, preotul Clement Clarke Moore a scris un poem pentru copiii sai. Povestea lui Moore a dat startul traditiei lui Mos Craciun. In poem, preotul a inclus detalii precum reni, rasul lui Mos Craciun, coboratul pe cos si agatarea sosetelor pe soba.
In 1860, ilustratorul Thomas Nast a creat celebra imagine a lui Mos Craciun: un batran vesel si gras, cu barba alba si cu un costum rosu cu alb. Nast a mai adaugat si alte detalii pentru mosul cel darnic: atelierul de jucarii de la Polul Nord si lista copiilor buni si rai.

Crestinarea Craciunului
La inceput Craciunul nu se sarbatorea si era chiar descurajata aceasta incercare in unele comunitati. La inceputul secolului XVII cei care sarbatoreau Craciunul primeau o amenda de 5 silingi. Chiar si preotii spuneau ca sarbatorirea Craciunului era un afront adus lui Dumnezeu. Acest lucru pare surprinzator, insa acum cateva mii de ani, Craciunul era o sarbatoare pagana, care celebra solstitiul de iarna.
Crestinarea sarbatorii de Craciun a inceput in anul 336 i.en. cand Papa Iulis I a ales ziua de 25 decembrie ca data oficiala a nasterii lui Isus.

Altfel de poveste a lui Mos Craciun
Legenda spune ca Fecioara Maria, cuprinsa de durerile nasterii, i-a cerut adapost lui Mos Ajun. Acesta a refuzat-o si a trimis-o in schimb la fratele sau mai mic si mai bogat, la Mos Craciun. Maica Domnului ajunge la casa lui Mos Craciun si o gaseste acasa pe sotia acestuia, pe Craciuneasa careia ii cere adapost.
Craciuneasa nu a stat mult pe ganduri, insa stiindu-si sotul rau si necredincios, nu o primeste in casa si o trimite sa nasca in grajdul vitelor. Apoi, fara sa-i spuna sotului ei, Craciuneasa o ajuta pe Maica Domnului sa-l nasca pe Pruncul Isus. Mos Craciun afla insa despre fapta sotiei si ii taie mainile. Dar Maica Domnului face o minune si ii lipeste Craciunesei mainile la loc.
Dupa ce a vazut minunea Fecioarei Maria si dupa ce a aflat ca in grajdul sau s-a nascut Isus, Mos Craciun se caieste si ii cere iertare lui Dumnezeu. Se spune ca el s-a cait atat de mult, incat a doua zi si-a impartit intreaga avere copiilor saraci si de atunci, in fiecare an, in Ajunul Nasterii Domnului, Mos Craciun vine cu sania trasa de reni, intra pe horn si ne pune sub brad cadourile mult asteptate.

Mos Craciun cel popular
Companiile americane au popularizat imaginea lui Mos Craciun si numeroase versiuni ale acestui personaj au fost publicate in ultimii cincizeci de ani. Mos Craciun a inceput sa apara si in reclame. In 1930, cel mai faimos ren, Rudolf, si-a facut aparitia. De-a lungul timpului numeroase cantece, povesti si fime au fost realizare pe baza povestii lui Mos Craciun, a renilor si a spiridusilor.

Nume ale lui Mos Craciun in lume:
Anglia - Kris Kringle sau Father Christmas
Belgia - De Kerstman
Italia - Babbo Natale
Germania - Weihnachtsmann sau Sankt Nikolaus
Suedia – Jultomten sau Christmas Brownie
Hawaii - Kanakaloka
Chile - Viejo Pascuerro
Franta - Pere Noel
Japonia - Hoteiosho sau Santa Kurohsu
Rusia - Ded Moroz

Sursa: http://www.craciun.aaz.ro/prezentare/31902/Povestea-lui-Mos-Craciun

Echipa noastra de profesionisti va decoreaza casa/cladirea pentru sarbatorile de iarna, asa incat Craciunul va fi mai frumos ca niciodata.
 
Web: www.craciun.aaz.ro
         www.amenajari-gradini-iazuri.ro
E-mail: decoratiuni.craciun@yahoo.com
Tel: 0730-016.535

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu